Lavendel er en flerårig halvbusk som blir opptil 1 m høy, men som normalt er 20 - 60 cm høy.
Utbredelse og dyrking
Lavendel er viltvoksende i Frankrike og Middelhavsområdet, samt på Kanariøyene og i India. Lavendel dyrkes nå over hele verden. Den eteriske oljen kommer hovedsakelig fra Frankrike, Italia og England.
Tradisjonell bruk av lavendel
Navnet lavendel stammer fra det latinske ordet ”lavare”, som betyr ”å vaske”, og viser til at urten ble brukt i oldtidens bad. I middelalderen og renessansen ble det strødd lavendel på gulvene i private hjem og i kirkene som en beskyttelse mot pest. Lavendel var en populær strøurt også fordi den holdt insekter unna, og duften holdt seg lenge. Man laget også små buketter av lavendel som man snuste på for å avverge pest og andre sykdommer. En annen anvendelse av lavendel fra gammel tid, var at kvinnene sydde tørkede blomster inn i hattene sine for å forebygge svimmelhet og kvalme.
Historisk bruk av lavendel i Norden
I Norden omtales lavendel først i danske urte- og legebøker fra 1500- og 1600-tallet. De eldste opplysninger om folkemedisinsk bruk i Norge har vi fra Nordfjord omkring 1800, hvor det fortelles at blomstene ble lagt på sprit som ble drukket mot epilepsi og besvimelser. Fra Land rapporteres det at lavendel har vært brukt mot gulsott og vattersott. Planten ble ellers brukt mye til å spre vellukt i badevann, duftposer og lignende. Lavendeloljen, gjerne kalt spikolje, ble brukt til å smøre på gikt, hevelser og verkende sår.
Lavendel er kjent som en av de mest anvendelige av de eteriske oljene. Oljen har en avbalanserende og normaliserende virkning, og bringer helse og harmoni til både kropp og sinn. På psyken kan lavendelolje virke både oppkvikkende og beroligende, men oljen er frem for alt balanserende. Den kan dempe stressymptomer, nervøs uro, angst, depresjon og allmenn svekkelse, og styrker nervesystemet når man er trett og utslitt. Lavendel gir følelsesmessig trøst og er fin ved sinne, hysteri, panikk, dødsangst, engstelse, irritabilitet og humørsvingninger. Den er veldig fin ved insektstikk, brennesle og brennmaneter. For å roe ned irritable barn og få dem til å sove kan man ha noen få dråper lavendelolje i badevannet deres, eller dryppe en dråpe på dynetrekket. Lavendel er også en av de mange eteriske oljene som kan brukes til å rense rom eller hus for negative energier.
I våre dager brukes lavendel først og fremst i form av eterisk olje. Lavendelolje regnes ikke for giftig og er en av svært få oljer som kan brukes ufortynnet på huden. Det tryggeste er likevel å fortynne lavendeloljen i en baseolje.
Lavendel er en olje som absolutt burde finnes i ethvert hjemmeapotek.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar